Literatura

policzę do trzech, a kiedy otworzysz oczy wszystko zniknie (wiersz)

Wiktor Smol

 

pierwsze kroki były trudne

upadki i stłuczona pupa

z dnia na dzień było już lepiej

nauczyłeś się pewnie wstawać

a potem chodzić i biegać

cierpliwość była twoją zaletą

potrafiłeś bez słowa stać i czekać

do czasu

kiedy zamieniłeś sklep z cukierkami

na ten z alkoholem tuż obok

 

i znowu

pierwsze kroki stawały się trudne

ty jednak cierpliwie znosiłeś porażki

a kiedy uporałeś się z niską tolerancją

postanowiłeś zmienić swoje życie

wstałeś

po upadkach nie było śladu

tak przynajmniej mogło się wydawać

cierpliwość nie była już twoją zaletą

przeciwnie

 

zamiast kobiety wybrałeś wojnę

w imię pokoju

poszedłeś zabijać

dziś stoisz w kuchni na stole

na samym jego brzegu palcami

stóp strącasz przeszłość

na ekranie telewizora w full hd

puszczają francuski film

było sobie życie

 


dobry 8 głosów
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 10 sierpnia 2013, 10:46
"pierwsze kroki były trudne
upadki i stłuczona pupa
z dnia na dzień było (...) lepiej
nauczyłeś się pewnie wstawać
a potem chodzić i biegać
cierpliwość była (...) zaletą
potrafiłeś bez słowa stać i czekać
do czasu
kiedy zamieniłeś sklep z cukierkami
na ten z alkoholem (...)

i znowu
pierwsze kroki stawały się trudne
ty jednak cierpliwie znosiłeś porażki
a kiedy uporałeś się z niską tolerancją
postanowiłeś zmienić swoje życie
(...)
po upadkach nie było śladu
tak przynajmniej mogło się wydawać
cierpliwość nie była już twoją zaletą
przeciwnie

zamiast kobiety wybrałeś wojnę
w imię pokoju
poszedłeś zabijać
dziś stoisz w kuchni na stole
na samym jego brzegu palcami
stóp strącasz przeszłość
na ekranie telewizora w full hd
puszczają francuski film
– było sobie życie"

.................................................nareszcie coś do rzeczy :-)
Wiktor Smol
Wiktor Smol 10 sierpnia 2013, 11:00
thx :))
Wiktor Smol
Wiktor Smol 14 sierpnia 2013, 05:59
Wszystkim dziękuję za czytanie i ocenienie wiersza :)
przysłano: 10 sierpnia 2013 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca