Literatura

List do Kingi (wiersz)

Tomasz Wrona

Odpowiedź na zapytanie magistrantki Uniwersytetu A.Mickiewicza w Poznaniu na temat debiutów poetyckich.
Jak wielce przyjemnie, w popołudnie sobotnie
Otrzymać list od Ciebie, studentko z Poznania.
Ze słowem świętym "poezja" mieszkam samotnie
Więc tym chętniej w temacie poczynię wyznania,
A że prosisz tylko o wiersze no to wierszem.
Gdyby uznać "debiut" jako start, słowo pierwsze
W poetyckiej biografii, nie jestem poetą.
Ja drżenie mego serca wręczam wprost kobietom,
Gdy bajkę napiszę o rekinie, o drwalu
Czarodziejskie rymy czytam z córką w podróży,
A zapłatą mi śmiech lub gdy oczka swe mruży
-jeszcze raz tato, proszę, o lalkach na balu.
Gdy o Polsce jest wiersz, o miłości do kraju
O wartości nad pieniądz, człowieczej wolności
Przyjaciele, znajomi z wstydem wzrok chowają.
Poeta? Pijak, wypił i obraża gości.
Nie jest tak, że nie próbowałem wyjść poza krąg,
Pokazać się szerzej. Dawałem "siebie" do rąk
Ludziom, poetom, o których mi się zdawało !
Na ogół brak odpowiedzi, albo zbyt mało
By wiedzieć, że świat jest gotowy, potrzebuje.
Tylko nieustające pretensje do formy,
Jakbym był trędowatym, łamał wszelkie normy
Tym, że wszystko ma swój rytm, i się rymuje.
Uniosłem się, przepraszam, ale taka krytyka,
Płynąca od poetów, mniej lub bardziej znanych,
Ale poetów, żenuje choć nie dotyka
Już tak bardzo, jak ocenianie napisanych
Wierszem wypracowań dwóją za błazenadę.
Debiut ? Pewnie kiedyś, wszak cały nacisk kładę
W wierszu na odbiorcę, na mądrość, na uczucia.
A forma: "na dobrych drzwiach, solidne okucia".
Kończąc Droga Kingo załączam kilka wierszy,
Nieśmiałych i najśmielszych, pędzących i sennych,
Poważnych i kudłatych, zimowych, wiosennych.

P.S
Pozwól że gratulacje złożę jako pierwszy.

słaby+ 7 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 5 marca 2000

Inne teksty autora

Jest czas jeszcze
Tomasz Wrona
Kazimierz Polak
Tomasz Wrona
Natalia
Tomasz Wrona
Na wsi w niedzielę.
Tomasz Wrona
Białooki Duszogłodny
Tomasz Wrona
Pytam ciebie
Tomasz Wrona
Mewy
Tomasz Wrona
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca