Literatura

jak to z tymi kasztanami było... (wiersz)

Halina Bilenki

skąd się kasztany

wzięły w popiele...

 

raz po mszy świętej

z rana w niedzielę

Józef jak zwykle

natchniony wracał

i się potykał

i się przewracał

 

patrzy pod nogi

leżą kasztany

pewnie jadalne

więc pozbieramy

myśli podwójnie

bo gwarzył z Bogiem

i się ucieszył...

 

mieszkał za rogiem...

 

kasztanów w życiu

nigdy nie kosztował

więc się zbieraniem

uważnie zajmował

 

w domu do pieca

jak sie należy

wrzucił kasztany...

 

lecz nikt nie uwierzy

 

to najzwyklejsze

kasztany były

Józkowi z jadalnymi

się pomyliły


słaby 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko 19 listopada 2013, 20:51
Jest w tym wierszu myśl doprowadzona do końca, jest rym, ale jeszcze trzeba nad tym popracować. Rozsuwa się i rytm i sposób dobierania słów. Widać, że pod koniec zabrakło Ci odpowiednich i zamiast pomyśleć dłużej dałaś takie jakie jako tako pasowały. Popracuj nad tym. Np rytm łamie Ci się tutaj:

"kasztanów nigdy
w życiu nie kosztował
więc się zbieraniem
uważnie zajmował"

Ta zwrotka nie pasuje do pozostałych rytmiką. i tez nieszczególne jest ułożenie słów.
Pomijając niepasowanie zwrotki do reszty i omawiając ją samą zrobiłabym tak:

"kasztanów w życiu
nigdy nie kosztował
więc się zbieraniem
uważnie zajmował"

drobne ale znaczące :) według mnie
Halina Bilenki 19 listopada 2013, 21:15
Szanta ,dziękuję za Twój komentarz ,bardzo go sobie cenię .Zmianę dokonałam i rzeczywiście jest lepiej.
przysłano: 19 listopada 2013 (historia)

Inne teksty autora

"POWRÓT TATY"
Halina Bilenki
EURopa
Halina Bilenki
P JAK SŁOWA ESTETA
Halina Bilenki
KRYSZTAŁOWE WYMIARY
Halina Bilenki
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca