Literatura

SERCE (wiersz)

kruczek

Dla Gosi
Nuda...
przejmująca nuda
zerkająca ukradkiem
przez szparę wybitego sęku
obserwującą ręką poety
(tą piszącą)
na cały świat
ma się odwrotnie proporcjonalnie
do miłosnej błahostki
atakującej mój wiersz
w sposób przeracjonalny-
burza chucząca w trzewiach myśli
zamachnęła się raz i dwa
nie zamierzała ustąpić
"Patrzysz ukradkiem na dziewczynę
ona odwzajemnia czule
twe spojrzenie
a ty jestes tak zdezorientowany
że nie wiesz co jest prawdą
a co poezją..."
szepta mój przyjeciel serce
dodaje też z naciskiem
"Pocałuj ją
bądź pewny
jej istnienia
beznadziejność tego świata
znika po zapchnięciu kosmosu
jego własną biała bronią-
zapisanymi kartami paieru
rozgrzanymi w mych komorach
i przedsionkach życia..."
słucham jeszcze przez chwilę
jego bicia
trzymam w pulsującej dłoni
wznoszę ponad głowę
zamieniam na gwiazdę
usypiam myśli...

słaby 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 15 sierpnia 2001

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca