Literatura

Napoleon (wiersz)

5-minute-dress

Droga, której nie przeszedłeś,

Lekcja, której nie odrobiłeś,

Telefon, którego nie wykonałeś –

Każde niepodjęcie decyzji też nią było

I tak stworzyłeś swoje życie.

 

Zarządziłeś nim przez niebyt.

Brawo, Napoleonie!

 

A myślisz, że jak zatrzaśniesz powieki, to nikt nie będzie Cię widział?

Że wiatr skręci, żeby Cię nie wykoślawić?

Że bóg przestanie na Ciebie pluć deszczem?

Co, Szaraczku, myślisz, że się uchowasz?

 

Wtedy, kiedy spotkaliśmy się na Placu Solnym, a Ciebie nie było -

Powiedziałam Ci, że Cię kocham.

Wtedy, co zdążyłeś dobiec o trzy minuty za późno na peron IV -

Pojechaliśmy razem do diabła.

 

Ubawiłam się przednio, bo suchą nogą przeszłam przez życie jak brzegiem kałuży.

 

Powodzenia, Napoleonie Kanapowy

Zgnij na swojej Elbie z Ikei.  


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
Temat ciekawy. Początek i koniec- niezły. Podoba mi się ta Elba z Ikei :) Ale cały środek do wywalenia:
"Wtedy, kiedy spotkaliśmy się na Placu Solnym, a Ciebie nie było -
Powiedziałam Ci, że Cię kocham.
Wtedy, co zdążyłeś dobiec o trzy minuty za późno na peron IV -
Pojechaliśmy razem do diabła.

Ubawiłam się przednio, bo suchą nogą przeszłam przez życie jak brzegiem kałuży."
No i ten błąd: Wtedy, co zdążyłeś - wtedy, kiedy (!) zdążyłeś
Ata
Ata 10 grudnia 2013, 21:12
ja bym dodała jeszcze jako minus "wyliczankę" na początku,
potencjał tu jest, ale do przemyślenia jeszcze.
przysłano: 9 grudnia 2013 (historia)

Inne teksty autora

Do Przyjaciela
5-minute-dress
Scena w łazience
5-minute-dress
Korpo 2
5-minute-dress
korpo 1
5-minute-dress
klasówka
5-minute-dress
Roztopy
5-minute-dress

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca