Literatura

* * * [Ona nie jest prawdziwa] (wiersz)

Alex Reed

Ona nie jest prawdziwa

wymawia imię kochać

jak się wymawia pokój od pierwszego

w którym gdy pora po temu sprzyja

jest urągliwie zimno

 

Ona nie wie też jak się mówi rozpacz

gdy idzie wzdłuż korytarza

to tylko kolejny mit o otwartych oknach

odciśnięty na sterylnie martwej białej kartce

 

Ona nie jest prawdziwa

mając oczy nie umie patrzeć

maluje za to nowotwór na szklance

tym najmniejszym ułomnym palcem

on na brudnej szybie nie ożywa

 

Ona nie wie nawet co to lekarstwo

i kiedy jej każą walczyć

połyka barwne cukierki myśląc

że to tabletki na wreszcie-światłość


wyśmienity– 7 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 27 grudnia 2013, 19:52
"Ona nie jest prawdziwa
wymawia (...) kochać jak się wymawia pokój
od pierwszego w którym gdy pora (...) temu sprzyja
jest (...) zimno

Ona nie wie (...) jak się mówi rozpacz
gdy idzie wzdłuż korytarza
to (...) kolejny mit o otwartych oknach
odciśnięty na sterylnie martwej (...) kartce

Ona nie jest prawdziwa
mając oczy nie umie patrzeć maluje (...)
nowotwór na szklance tym najmniejszym ułomnym palcem

― on na brudnej szybie nie ożywa

Ona nie wie nawet co to lekarstwo
(...) kiedy jej każą walczyć połyka barwne cukierki
myśląc że to tabletki na wreszcie-światłość"


ja bym obtytulił: "autonomiczne braki" - no ale
- dobrze poprowadzona narracja, co płynie w czytaniu
- zbyteczne zapchajdziury do wyeliminowania
- wersyfikacja w podanej formie zbyt utrudnia odbiór wciskając przy okazji kawoławizm

jeden z lepszych tekstów na stronie, choćby z powodu pewnego uniwersalizmu, choć stan
zawieszenia (stagnacji) w obliczu wątpliwości i pytań egzystencjalnych zawsze będzie syntonicznie budowany/odbierany...
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 28 grudnia 2013, 11:13
się przebiegłem po niej... dziękuję
Ata
Ata 28 grudnia 2013, 12:59
Naprawde dobre.. tworz wiecej :)
calvados
calvados 2 stycznia 2014, 11:20
Panna z działu poezji popełnia stale błędy w komentarzach, od przedstawicieli szanownego grona krytyków wymagam więcej.
przysłano: 27 grudnia 2013 (historia)

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca