Literatura

litania do św. Chcieja (wiersz)

Kuba Nowakowski

my zgarbieni nad pustą kartką do ciebie mruczymy

 

opiekunie kurów porannych i japońskich budzików

patronie tych co nie dopijają kawy i gasną przed światłem telewizora

kronikarzu naszych ziewnięć i cacanych obiecanek

módl się za nami

 

heroldzie dobrych chęci i noworocznych zarzekań

postrachu piekielnych brukarzy i niedoszłych wisielców

moście złoty pomiędzy fotelem a tartakiem rozpięty

pogromco migren i nowotworowych lęków

oręduj za nami

 

od zagłady szarych komórek i kolorowych jarmarków

od nagłej i niespodziewanej sławy

od zasłużonych hemoroidów i fałszywych pochlebców

od stóp do głów

broń nas


wyśmienity 9 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 17 stycznia 2014, 11:31
.....................jament
Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski 17 stycznia 2014, 11:35
... no niech by tak....
szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
fajna nowenna :)
calvados
calvados 17 stycznia 2014, 12:15
Ciekawe zestawienie na tle litanii, bardzo mi się podoba
Ir
Ir 17 stycznia 2014, 13:04
"...od zagłady szarych komórek..." Oj, tak, oj tak.
cloudia
cloudia 17 stycznia 2014, 13:10
"od stóp do głów/broń nas".... bardzo ;-D
calvados
calvados 17 stycznia 2014, 20:27
''moście złoty pomiędzy fotelem a tartakiem rozpięty'' - czy mogę prosić o wyjaśnienie tych dwóch skojarzeń
Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski 17 stycznia 2014, 21:00
w zasadzie mógłbym zachęcić do większego wysiłku i pomedytowania, ale proszę - dla lenia lub człowieka, który zmaga się z niemocą, droga od wygodnego, bezpiecznego fotela do tartaku (tu tylko symbol ciężkiej pracy) jest jak przejście nad przepaścią... wolałoby się tego uniknąć - a tu proszę... Chciej się w mostek wygina, więc mu złota w komplementach nie żałuję. Brrrr... nie lubię wyjaśniać swoich wierszy.
calvados
calvados 19 stycznia 2014, 09:21
Przepraszam, a ja lubię dopełniać swoje obrazy, faktycznie zamęczam pytaniami, ale skoro tego nie lubisz, uszanuję...
przysłano: 17 stycznia 2014 (historia)

Inne teksty autora

greciszek
Kuba Nowakowski
po wołanie
Kuba Nowakowski
ciemno
Kuba Nowakowski
akeda 2018
Kuba Nowakowski
ekstradycja stacha palucha
Kuba Nowakowski
niewzruszony
Kuba Nowakowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca