Literatura

od różnych kółek aż się roi czyli...które kółko (do mnie)pasuje (wiersz)

Halina Bilenki

na świecie przeróżne kółka(się)

w dynamikę (po)skręcały

 

kółko taneczne

różańcowe

graniaste

(czasami oczy(tudzież)

niczym kółka wyłupiaste(?))

 

kółko hula hop

i kółko wielkich snob(ów)

 

 

 

a to ostatnie jest dzisiaj

na fali wielkiej

 

ono nie podlega(absolutnie)

normie wszelkiej

 

lecz się na prawo

kręceniem wprawia

 

a wszystko co lewe

z hukiem odstawia

 

i kręci się wkoło

na prawo wesoło

 

i ciągnie do siebie

raz skocznie raz w gniewie

 

i szybciej i szybciej

i jeszcze raz szybciej...

 

 

i ja się niechcący

w tym kole znalazłam

 

i kręcąc się wkoło

z poślizgiem(w g...o) wlazłam

 

i w głowie się jakoś

(mi)pozakręcało

 

(chciałam zrównoważyć

i na lewo wyważyć)

 

to szarpaniem w prawo

mnie dalej kręcono

 

(coś we mnie śpiewało

kręć się kręć wrzeciono)

 

w głowie coraz bardziej

tępawo robiło

 

(w jedną stronę (się) kręcić

wcale nie jest miło)

 

już mi prawie oczy

na wierzch wychodziły

 

różne dziwne bzdury

przy okazji śniły

 

aż..

 

dosyć już miałam

otępienie boli

 

to nie moje kółko

serce (je) chromoli.

 

bo już mi na alarm

biedne bić zaczęło...

 

dzięki Bogu (ono)

najszybciej pojęło


wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 15 lutego 2014, 10:57
...świetne, zajebiste, samo życie!
Cytra
Cytra 15 lutego 2014, 20:51
Aż mi się w głowie zakręciło :)
przysłano: 15 lutego 2014 (historia)

Inne teksty autora

"POWRÓT TATY"
Halina Bilenki
EURopa
Halina Bilenki
P JAK SŁOWA ESTETA
Halina Bilenki
KRYSZTAŁOWE WYMIARY
Halina Bilenki
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca