Literatura

wczoraj dziś podpatrzone (wiersz)

Kuba Nowakowski

znam miejsce gdzie upartym serwują kawę z chili

a uparte zatroskane o biel zębów nie tracą ani krztyny wdzięku

spoglądają odważnie z głębi piękna pewne bożego dziecięctwa

czasem przymykają powieki

to czas miłosierdzia

zagapiony mogę wtedy nabrać powietrza i rozluźnić palce u stóp

 

zdarzają się takie wieczory kiedy ekshumacja szarych komórek

anielskim dekretem zamienia się w malowanie kolorowej łąki

uczucia odnajdują się jak banknot schowany na czarną godzinę

między kartkami szmiry kupionej w dworcowym kiosku

a wszystkiemu towarzyszy czerwony szum

 

to krew

po której pytania płyną gęsiego jak kaczki

 

kury na brzegu wiersze piszą pazurem


dobry+ 7 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
MiLo Mirosław Nowicki
MiLo Mirosław Nowicki 21 marca 2014, 10:50
poetyka dokładnie taka, jaką lubię.
sposób podania... nie moja bajka. ale twoje historie widzą mi się, są plastyczne.
to dobrze.
calvados
calvados 21 marca 2014, 10:53
dwa ostatnie wersy zaburzyły mi odbiór całości, snujesz obrazy, zaciekawiasz, a potem to co najlepsze topisz w obrazku''ptactwo na podwórzu'' - metafora nieudolnych poetek,
a wiersz bardzo mi się podoba, ale kimże ja jestem, by sugerować cokolwiek, to jedynie delikatna sugestia, pozdrawiam
bossanova
bossanova 21 marca 2014, 13:13
Historii nie napiszą zwycięzcy, napiszą ją kury na brzegu z umalowanym pazurem i śnieżnobiałym uśmiechem. A może: miedzy kartkami szmiry kupionej w przydworcowym kiosku? Nie znam się na formie, ale treść 3 razy TAK
Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski 21 marca 2014, 15:18
dzięki za wniknięcie :)
wera 21 marca 2014, 17:22
z kioskiem najbardziej przegadany fragment

A wszystkiemu towarzyszy

TO czas
TO krew ???

ale na bezrybiu.... :)
gaj
gaj 21 marca 2014, 17:45
Zachwyt konfrontacja namysł
i kury poza nurtem
A sio? ;)
Hendryk Ament
Hendryk Ament 27 marca 2014, 12:19
A tu o kurach. No i ten banknot między kartkami "szmiry". Jest pazur!
przysłano: 21 marca 2014 (historia)

Inne teksty autora

greciszek
Kuba Nowakowski
po wołanie
Kuba Nowakowski
ciemno
Kuba Nowakowski
akeda 2018
Kuba Nowakowski
ekstradycja stacha palucha
Kuba Nowakowski
niewzruszony
Kuba Nowakowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca