Literatura

Nie mam pojęcia (wiersz)

Nic.do.dodania

Zazdrościłam
Wybaczysz
Znów będę szczęśliwa
Do kościoła pójdę
Wyspowiadać się z grzechów i grzeszków
Odmówię zdrowaś
Ty mi wybaczysz
Zrozumiałam
Nie będę już chciała więcej
Zazdrośiłam
Mam dość ludzi
Chcę się męczyć
Sama siebie dręczyć
W Biblii napisane jest
Ten kto nie grzeszy
Niech sam podniesie kamień
Modlę się
Rano
Wieczorem
Przed każdym posiłkiem
Do kościoła chodzę
Na chleb uważam
By nie wypuścić z rąk
Ludzi
Zawszę wrzucam pieniądz ubogiemu
Nienawidzę
Grzesznych
Męczą
Kuszą
Dręczą
Kochają
Zabijają
Nienawidzą


 
 


fatalny 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 31 marca 2014, 06:34
"(...)
Odmówię zdrowaś
Ty mi wybaczysz
Zrozumiałam
Nie będę już chciała więcej
Zazdrośiłam
Mam dość ludzi
Chcę się męczyć
Sama siebie dręczyć
W Biblii napisane jest
Ten kto nie grzeszy
Niech sam podniesie kamień
Modlę się
Rano
Wieczorem
Przed każdym posiłkiem
Do kościoła chodzę
Na chleb uważam
By nie wypuścić z rąk
Ludzi
Zawszę wrzucam pieniądz ubogiemu
Nienawidzę
(...)"

choć z lyterufkom, to ten fragment nadaje się na cokolwiek pomimo krawatowości zapisu
i pozaenterowego słowotoku w majuskule każdego wersu, co już dawno wyszło z dobrze
znanej, współczesnej lyteratury

"Kto z was bez grzechu, niech pierwszy rzuci w nią kamieniem"

jeden z najbardziej znanych, biblijnych cytatów i jego "parafraza" wprowadza do tekstu
zgrzyt. gdyż wers wcześniej: "W Biblii napisane jest" dlatego przerobienie tego
odautorsko haczy o niefortunnie popełnione faux pas

zatem: przewersyfikować, odchwaścić z czynności lub zastosować synonimy
i z pseudorapu uczynić płynny i przyswajalny tekst
Nic.do.dodania 31 marca 2014, 23:38
Dziękuję Ci za komentarz. Uważam, że jest on trafny. Postaram się zastosować do Twoich rad.
przysłano: 30 marca 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca