Literatura

Prastare pytanie jaka jest prawda? (wiersz)

Cytra

 

przebiegła jest natura w temacie człowieka

udawana symbioza
pożre nas ziemia bez dalszej przemiany
a nieba nadal będziemy się domyślać

 

ale nie garbmy się

jeszcze słyszysz tę muzykę klawiszy

niech dalej w nas gra nocna lampka płonie

aż do świtu ogarniamy swój żywot

bo pamięć się zwija


tak

te małe pasje znalazły w nas niewolników
nie zdejmuję jeszcze kapelusza

chcesz być ptakiem lataj w wyśnione południe

pobądź małym dzieckiem

 

a łza

po co zgadywać która będzie bardziej słona

 


dobry– 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
bossanova
bossanova 5 kwietnia 2014, 19:08
z tą łzą, to już nieco przedobrzone i przesadzone, ale pięknie jest, chwilami nawet bardzo :)
kresowiak
kresowiak 8 kwietnia 2014, 14:37
Zastanowiłabym się poważnie nad tymi urwanymi wersami i wymuszonymi przerzutniami - tekst jest naprawdę godny zauważenia, ale razi taki rozwiązaniem sprawy. Widzisz różnicę?

ale nie garbmy się jeszcze usłyszysz tę
muzykę klawiszy niech dalej w nas gra

[...]którego nie zna twa łacina
to lęk odwieczny ciemny lęk
o kruchy ludzki ląd zaczyna
bić I zwycięży Słyszysz szum[...]

[...]Jeżeli porcelana to wyłącznie taka
Której nie żal pod butem tragarza lub gąsienicą czołgu,
Jeżeli fotel, to niezbyt wygodny, tak aby
Nie było przykro podnieść się i odejść;[...]

[...]i wtedy pojadę windą
do nieba[...]

Na początku jest fragment Twojego utworu, następnie przerzutnia wynikająca z potrzeby rymu i rytmu, następnie przerzutnia wynikająca z rytmu, na końcu przerzutnia powodująca dwuznaczność (choć to akurat bardzo uproszczony przykład). Polecam zastanowienie, tymczasem pozdrawiam!
Cytra
Cytra 9 kwietnia 2014, 13:17
Dziękuję kresowiak, to dla mnie trudne, bardzo trudne....
przysłano: 5 kwietnia 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca