Literatura

Klatki (wiersz)

Jollla

ci co wchodzą na palcach

wychodzą na kolanach – będą żałować

mogli się jeszcze podczołgać bliżej

dotknąć sedna ale zabrakło sił

 

inni głośno uderzają drzwiami

w uwięzione w kratach powietrze

próbują zarażać śmiechem – ten odbija się

bez echa krąży jak gronkowiec

zatruwa popękane żyły

 

są miejsca gdzie się nie przychodzi

albo już nigdy nie można odejść

 

nieruchome obrazy

jak spojrzenia zatrzymane w czasie

bez przyszłości


niczego sobie+ 8 głosów
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 22 maja 2014, 08:59
"życie jak pies przed batem się kuli kroplą
sumienia wyznacza dozgonną pokutę z rzęs
w codzienność domów wszystkich ludzi
zaś ci
"wypuszczają ptaki aby poczuć się wolnymi*"


to ze mnie cyt.
.........................tak jakoś się pokojarzyło
Ata
Ata 22 maja 2014, 12:10
"we wmurowane w kraty powietrze" - tu trzeba się pogimnastykować, ale cały tekst oceniam, jak oceniam..
Jollla
Jollla 22 maja 2014, 12:22
Mith - można tak odmiennie w sumie o tym samym..., dzięki za cytat. Ata - ten moment mnie również mocno niepokoił, już zmieniłam.
calvados
calvados 22 maja 2014, 13:41
bardzo mi się podoba
nie wiem czemu, ale wiążę to z nieuleczalną chorobą?
Potisz
Potisz 22 maja 2014, 21:48
Nie cierpię powtórzeń;( a Ty je masz w tym wierszu;(
Zaimek zwrotny na końcu wersu to nie jest dobry pomysł, Jola;(
Myślniki też moim zdaniem nie są konieczne.
Piszesz prawdopodobnie o hospicjum. Kto raz tam się zjawi w charakterze pacjenta, raczej z niego nie wyjdzie...

inni głośno uderzają drzwiami
w uwięzione w kratach powietrze - ten fragment kojarzy mi się bardziej ze szpitalem psychiatrycznym.
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 24 maja 2014, 00:14
Jollla, no i co się robi w tych miejscach, z których nie można odejść?

Świetny tekst.
przysłano: 22 maja 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca