Literatura

Ukryte znaczenie życia (wiersz)

Jollla

w molochu rodzi się po ludzku
i umiera w sposób naturalny
dla wielu zakładników zatęchły strych
byłby lepszą kryjówką przed otwartą trumną

strach przed śmiercią ma początek w pierwszym krzyku

chodząca niedawno korytarzem sama dobroć
dziś od rana nie może wstać z łóżka
zacina się przy pierwszych wezwaniach
najprostszej modlitwy wiernych
trzyma palec na guziczku czuwa

słowa bez pokrycia obciążają powietrze
zniżają loty do szeptu - do jutra zastygają
jak kobieta w katatonii
nietrafionym prezencie
szlafroku w który zapada się coraz mocniej
w ostatnich godnych próbach intymności

znaki szczególne tracą znamiona cech charakteru
pozostaje tylko ufność w leczniczą właściwość snu
może być lepiej albo gorzej wróży tyle
co można zasnąć na dobre i na złe


wyśmienity 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 8 czerwca 2014, 18:32
"w molochu rodzi się po ludzku i umiera
w sposób naturalny dla wielu zakładników
zatęchły strych byłby lepszą kryjówką przed otwartą trumną"

"pozostaje tylko ufność w lecznicz[e] właściwoś[ci] snu"

.................................................jest wiersz
Mi Lo
Mi Lo 8 czerwca 2014, 19:14
te wersy zaintrygowały. ciężkie i soczyste.
calvados
calvados 9 czerwca 2014, 06:05
gdy umierasz, kończą się problemy
gdy żyjesz, musisz je dźwigać na swoich barkach
a wiersz cóż przesiąknięty oddechem śmierci, mnie do granic tematyka irytuje
Potisz
Potisz 9 czerwca 2014, 12:43
Przychodzi nam umierać szeptem...
strach przed śmiercią ma początek w pierwszym krzyku - ciekawa teoria :)
trzyma palec na guziczku czuwa - peelka godzi się z tym, że umrze.

szlafroku w który zapada się coraz mocniej
w ostatnich godnych próbach intymności - bardzo dobry fragment, zawierający dwuznaczności:)
Świetny wiersz, Jola:)
przysłano: 8 czerwca 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca