Literatura

DROGA (wiersz)

An.64

Wołasz szczerze: - Piękny jest świat!

Bo młodość i siła rozpiera twe serce.

 

Przymykasz oczy i marzysz - o tym wszystkim

czego chcesz dokonać,

czego chcesz doświadczyć,

czym zadziwić swoich bliskich i siebie.

 

Uśmiechasz się na myśl swoich planów,

bo tak wiele pragniesz osiągnąć,

a świat stoi przed tobą otworem.

 

Twój zapał, wiara i radość życia

zarażają też innych,

którzy wraz z tobą chcą zdobywać szczyty.

 

Trudności? Przecież są po to,

by je pokonywać.

Dzięki nim zadanie jest ciekawsze.

 

I tak upływają chwile...

 godziny, dni, miesiące i lata.

A ty jesteś w pół drogi do sukcesu...

 

Jakiego sukcesu?

Co to jest, czym się mierzy?

Jak wygląda?...

 

Że masz żonę, dzieci, dom, samochód i... posadę?

Że byłeś na urlopie za granicą?

Że spotykasz się ciągle z tymi samymi przyjaciółmi

i śmiejecie się z tych samych dowcipów?...

 

Śmiejecie się, ale bez tego błysku w oku,

bez tej nadziei, że przeżyjesz coś pięknego,

bez marzenia o czymś niezwykłym...

Nie dostrzegasz już piękna gwiazd na niebie.

 

Zmęczonym głosem

wołasz szczerze: - Koniec na dzisiaj, idziemy spać!

 


niczego sobie+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 24 czerwca 2014, 22:11
...nihil novi
hadwao
hadwao 9 lipca 2014, 17:15
Piękna afirmacja
przysłano: 24 czerwca 2014 (historia)

Inne teksty autora

Pomyśl
An.64
* * *
An.64
Nasz świat
An.64
TĘCZA
An.64
Nie mów
An.64
Karmicielka
An.64
* * *
An.64
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca