Literatura

Głoska-znak (wiersz)

An.64

Głoska, litera, słowo, zdanie -

         mają dla ciebie jakieś znaczenie?

Jakie?...

Komunikują - informują...

Komunikują - pytają...

Komunikują - wołają...

          o pomoc w zrozumieniu świata?

A może nic nie znaczą.

Są, bo tak chciał ktoś,

bo nic lepszego nie wymyślono,

bo tak wypada,

bo...

Właśnie...

Dlaczego tak mało uwagi poświęcamy

znakom, literom, słowom,

a nawet wypowiedzianym zdaniom.

            Nie artykułujemy poprawnie tego'

            na czym nam faktycznie zależy.

            A tylko z miłości do słowa

            rodzi się miłość do litery, znaku...

A wreszcie - potoku słów, które uwalniają nasze myśli.


słaby– 6 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Ata
Ata 25 czerwca 2014, 16:02
ale czy to jest wiersz?
Mi Lo
Mi Lo 25 czerwca 2014, 17:36
o czym by tu napisać?
i czy koniecznie wiersz?
w chwili obecnej mogę uznac to za wczesny szkic i nic więcej.
Potisz
Potisz 25 czerwca 2014, 17:52
Jakiś wykład. I tyle.
szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
An, gdyby s to napisała w zdaniu nie wersyfikując to nawet nie byłaby proza poetycka. Wykład, parę uwag, ale nie wiersz.
An.64 2 lipca 2014, 23:27
Może i racja, że jest to jakaś próba wykładu, ale przekazana inaczej niż tradycyjny wykład. Myślę, że warto zastanowić się nad tym jaki mamy stosunek do słów, liter a szczególnie znaków diakrytycznych - no cóż przyjmuję każdą uwagę; dziękuję.
hadwao
hadwao 9 lipca 2014, 17:15
ciekawy, można coś z niego zabrać dla siebie
nieznajoma
nieznajoma 3 grudnia 2016, 19:09
co myślę? ktoś już pisał od literki do literki mamy słowo po nim wyraz i zdanie w:) a wiesz kto to pisał?
przysłano: 25 czerwca 2014 (historia)

Inne teksty autora

Pomyśl
An.64
* * *
An.64
Nasz świat
An.64
TĘCZA
An.64
Nie mów
An.64
Karmicielka
An.64
* * *
An.64
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca