Literatura

Damnatio memoriae (wiersz)

arte

dowiedziałem się
że usuną mnie ze zbiorowej pamięci
przyszli historiografowie
hołdujący utylitarnym wartościom
obcym współczuciu
posłuszni temu kto czuje ciężar gatunkowy
czapki Monomacha obszytej sobolowym futrem
w której Ukraina perłą w koronie
złotego kołpaku symbolu
nadejścia wszechsłowiańskiego imperium
od Syberii po Konstantynopol
ten co walczy w pojedynkę
wyszedł jako zwycięzca ażeby zwyciężać
zapewnić przetrwanie sobie i swojemu klanowi
zupełnie nowej gildii
po wojnie powstałej z chaosu nazwanej
rządem światowym
mój tupot nieustanny jest jeszcze słyszalny
krążę między otchłanią a niebem

dzięki kręgowi szczytowemu
mogę poruszać głową w górę i dół
nim zaprowadzą na szafot
podobny do tego jaki przygotowano
dla milionów zapisanych w księdze
przychodów i rozchodów
na spotkaniach grupy Bilderberga
przez oświeconych którzy zaplanowali
to co nazwiecie słuszną sprawą
z podziałem ról na rozpisany wcześniej
scenariusz


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
hadwao
hadwao 29 lipca 2014, 18:53
zapis mi trochę nie pasuje i ten cytat z Herberta jakby wyrwany z kontekstu, wiersz w zasadzie zbyt pocięty odwołaniami
abc
abc 30 lipca 2014, 19:39
nic nie ma wyrwanego z kontekstu, bo to nawet nie cytat, warto czytać uważnie, typowe jest to że gdy krytykujemy, przemycamy kogoś między "otchłanią a niebem" doigramy się zapłaty od władzy. jedni lubią rzeczy puste, debilne seriale, drudzy lubią rzeczy z odwołaniami, proszę nie mówić które są czymś wartościowszym, bo po co się na śmieszność narażać.
przysłano: 29 lipca 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca