Literatura

EMPiK (półka z poezją) (wiersz)

julian grad

 

 

 

Błądziłem dzisiaj

w  labiryncie  regałów.

Przeładowane półki

walczyły między sobą

o mnie.

O mój wzrok

moje serce

mój umysł  i  wolę.

 

Przeciskałem się  pośród zgiełku

rozwrzeszczanych tytułów.

Widziałem napięte

grzbiety książek

i wytłoczone na okładkach

zdobne  inicjały.

 

Nie pomagały

jasne i logiczne drogowskazy :

literatura podróżnicza

historia

kulinaria

filozofia

przewodniki medyczne

prawo

biografie

( najbardziej dojmujący

pozostawał drogowskaz :

literatura obca ).

 

Wyspa  poezji

opierała się

o szklane schody.

Skromna półka

unosiła  ponad  ziemią

kilkunastu stłoczonych

poetów.

 

Upchnięci ciasno

milczeli w skupieniu.

Niektórzy wprost

inni metaforycznie.

 

Przeczytałem kilka wersów.

Neon za oknem

zadrgał  nerwowo.

 

Opuściłem wyspę poezji.

Nie wziąłem ze sobą

nic

na pamiątkę.

 

Przyjdę tu kiedy indziej.

 

Tymczasem

kupiłem  synowi

czterorzędową

kostkę Rubika.

 

 

 

 

 


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 18 sierpnia 2014, 06:33
...jakiś pomysł zaiskrzył - się jednak przegadał i zbanalnił
Mi Lo
Mi Lo 18 sierpnia 2014, 10:55
Lekko przedobrzyłeś autorze.
Uprość wersyfikacje i sam zobaczysz, gdzie piszczy nadmiar zaokrągleń.
Przeredaguj, bo moim skromnym zdaniem zdecydowanie warto
DM
DM 20 sierpnia 2014, 00:32
Chciałbym stąd wziąć coś dla siebie, ale będzie trudno, bo przegadane. Może zapamiętam tę próbę spojrzenia na "drogowskaz" literatury OBCEJ.
calvados
calvados 22 sierpnia 2014, 16:33
za długie
Sylwia Aszendorf
Sylwia Aszendorf 14 września 2014, 22:05
NAPRAWDĘ D
przysłano: 18 sierpnia 2014 (historia)

Inne teksty autora

Wieżowiec
julian grad
WAŻKA
julian grad
Późną jesienią
julian grad
SPIŻOWY CHŁOPIEC
julian grad
Ziemny orzeszek
julian grad
Poemat III
julian grad

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca