Literatura

na północ do drugiej (wiersz)

Abi-syn

 

 

Jeszcze nie na kolanach ale w pozycji

przykurczonej od czołgania, wymawiamy

słowo twierdza. Modlin jak Mekka, celem

nadzieją, zbawieniem, modlimy się  

od Mławy i odwracamy wzrok. Trafiać

nam kazano, choć wrony nie sięgniesz,

próbować trzeba, zwłaszcza gdy ryk syren

zabiera czwórkami pół naszej kompani.

 

Skąd idą kolumny nie wiem, są wszędzie,

w powietrzu mnóstwo czarnych krzyży,

zbliżają się, stają się coraz głośniejsze.

 

 

Wrzosy takie piękne były tego lata.

 

 

 

Październik 2012


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Abi-syn
Abi-syn 29 sierpnia 2014, 05:55
Czytelniku. tekst nawiązujący do jednego z pierwszych starć podczas Drugiej - Bitwy pod Mławą.
przysłano: 29 sierpnia 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca