Literatura

do tych tragicznie zakochanych w joannach (wiersz)

Jarosław Baprawski

pod moim sufitem
nie gasną ekrany
multum postaci
z hamletów

śpiewa kołysanki
doszukuje się zdrady

magnetofonowe kasety śpiewają
o miłosci
o miłości
gdzieś w dali matka teresa
terezinsztad treblinka majdanek

co z nami
filigranowa pozytywko
matko od aniołów na schodach laskali

czy uniesiesz mnie do nieba
czy przejdziemy poniżej bramy z napisem

"pozbadz się wszelkiej nadziei"

jak kochać w obliczu niegodziwości
jak usypiać kopiec wieczności
jak wznosić kościoły
gdy bezprawie góruje

patrz w sufit
naucz się go na pamięć
i nie poddawaj nawet nigdy

bo po cóż mi gorące piersi
w domu zimnej herbaty


niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Abi-syn
Abi-syn 2 września 2014, 20:28
Wiersz przykuł moją uwagę, posiada klimat, tak, sporo jest Joann, są iwaszkiewiczowskie (od Aniołów) i historyczne (D`arc), Pewnie piszesz też o innych, bliżej mi nie znanych, cóż, Ty także nie znasz mojej Joanny - Córki.

I jedna tylko wątpliwość się pojawia,
cytat:

"pozbadz się wszelkiej nadziei"

jeśli możesz - wytłumacz, z przyjemnością wsłucham się w tok myślenia, lepiej też zrozumiem wiersz
Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski 2 września 2014, 21:25
..prawdopobodonie na bramie do piekła..jest ten napis :)..Teraz rozumiesz ?
przysłano: 1 września 2014 (historia)

Inne teksty autora

I cool
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
w kuluarach
Jarosław Baprawski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca