Literatura

dziewczyna o włoskim profilu (wiersz)

Abi-syn

 

w dłoniach trzymała mandarynkę

i słodki zapach uniósł się  nad placem

obok fontanny di Trevi zamiast pieniążka

wrzuciła tylko spojrzenie a woda

po raz kolejny wsłuchała się w jej milczenie.

 

odbicia uśmiechały się do dostojnych

trytonów i obrączek wrzuconych przez

lewe ramię dla pamięci tych co na morzu

szeptali o falujących splotach meduz

lub zatracili się  w przybrzeżnym śpiewie syren

 

a  ona delikatnie przegarniała wodę przez palce

przelatywały krople kryształków wybarwione

miedzianym ciepłem słońca i spokojem płynącym

z pewności że bogowie znów uspokoją wzburzone

oceany które spłyną jej na wiecznie mokre włosy

 

 

 

luty 2013


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 11 września 2014, 15:55
tekst poza zainteresowaniem
Abi-syn
Abi-syn 11 września 2014, 18:44
napisz dlaczego, uzasadnij, chyba, że uzasadnienie takiego komentarza też mieści się w kategorii

"poza zainteresowaniem"
- na tą chwilę jest nie bo nie, piaskownica jakaś.

Pozdrawiam
przysłano: 11 września 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca