Literatura

Camille Claudel (wiersz)

arte

II

Mówią że jestem ciągle bardzo brudna
pozwolono mi w kuchni samej przygotowywać posiłki
bo boję się że zostanę otruta
Z okna pokoju w przytułku dla umysłowo chorych
nie widać pobliskiego Awinionu
tym bardziej mojego Studia
więc patrzę na tych obok co ślinią się bo są poza
własną kontrolą

Nie pasują biedne szpaki w upierzeniu juvenalnym
do piękna które odczuwa mój brat Paul
on widzi w nich jedynie upadłe umysły niewarte
głębszych dociekań
ukarane przez Boga dobroci i mądrości
Tak myśli od kiedy został sukcesorem świętej sprawy
pierwszym po Dante poetą chrześcijaństwa

Ale do końca życia co kilka lat będzie odwiedzał
swoją siostrę przez rodzinę wyrzuconą z pamięci
Starą pokurczoną ona świszczącym szeptem
opowiada mu na ucho rzeczy
których on nie rozumie kompletnie Gdy mówię
że jestem tu i nie wiem dlaczego
Pytam czy ten żart długo jeszcze potrwa

 

 


wyśmienity 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 27 września 2014, 20:49
wspaniała rzeźbiarka (Wspaniałe Prace), wspaniała, smutna i tragiczna biografia
Camille Claudel 1915.....................świetny film (świetna kreacja Juliette Binoche) i

....................................jest wiersz!!!
abc
abc 27 września 2014, 21:07
aha :) ale chyba powinno być Awinionu a nie Awinion, fenx
Mithril
Mithril 27 września 2014, 21:09
tego akurat nie wiem
i jest mi to swobodniakiem :-)
Cyjanek Z.W.C. vel En.El 28 września 2014, 16:26
Zaczynam dzięki temu portalowi dostrzegać wreszcie, czym jest dobry wiersz. Wiersz piękny, a przy okazji ja się czegoś nauczę,

Pozdrawiam,
dziękuję
kopia cesarza internetu 29 września 2014, 12:04
Bóg nie kara , to wymysł ludzi
Potisz
Potisz 6 pazdziernika 2014, 18:17
Ciekawy tekst, szkoda, że tak krótki :)
kamil
kamil 7 pazdziernika 2014, 19:54
Ładne.
przysłano: 27 września 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca