Literatura

Sztuczki sztuki szturmuru bęc (wiersz)

Druid777sg

artyści zawsze byli na usługach władzy
marksiści pisali, że "nadbudowa" służyła systemowi, okazuje się, że to docenili

jak się uwolnić
jak nie wpaść w główny nurt tej rzeki posłusznych mamonie, różnych przydupasów instytucji

wszystko już było
idea stara jak świat

sztuka dla sztuki
sztuka dla ludzi
ręce precz od sztuki
wolni artyści
twórcom wszystko wolno
sztuka wyprzedza rzeczywistość, kreuje, wynosi




elitarna czy masowa
hermetyczna czy otwarta dla profesorów i prostaczków
sztuka uniwersalna, sztuka narodowa

niska - wysoka

udająca - autentyczna
prawdziwa - mierna
doceniana - przemilczana

Czytałem w "Tygodniku Ilustrowanym" z początku XX wieku setki wierszy, autorzy podpisani i nieznani - ich nazwiska można jeszcze spotkać tylko na nagrobkach, może to wyjaśnia...

jeśli uprawiam sztukę, to tylko dla siebie
sztuka dla siebie
jedyny aksjomat przydatności, celu, wartości


Ja sobie Nobla dałbym na pewno!
Ty sobie pewnie też!
I o to chodzi!

:)

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Cyjanek Z.W.C. vel En.El 29 września 2014, 17:59
Całkiem estetyczna wersyfikacja ;)

Pzdr,
thx
przysłano: 28 września 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca