Literatura

Naczelnik wydziału estetyki odchodzi (wiersz)

Marcin Sierszyński

Byłem, jestem i będę

zawsze zafascynowany pięknem

warszawskich budowli.

 

Weźmy chociażby taki

Pałac Kultury i Nauki,

podarowany Polakom przez Stalina.

 

Tragiczna struktura zszarzałej

fasady i całe dwieście trzydzieści

metrów – włącznie z iglicą.

 

Proletariusz z książką w ręku,

dziełem ludzi żywiących wobec niego

prawdziwie gorące uczucia.

 

Albo sprawiające spore wrażenie wielkie bramy

Muranowa z cudownymi wręcz muralami,

dla których przebywam tam w każdy weekend.

 

Patrzę teraz na Grand Hotel

z lądowiskiem dla helikopterów na dachu

(raz nawet jeden z nich wylądował tutaj).

 

A cóż dopiero mówić o rosyjskiej

ambasadzie? Tajemnicza budowla

dla tajemniczych sąsiadów.

 

I czy można byłoby w tym momencie

zapomnieć o Nowym Świecie i jego Centrum

Bankowo-Finansowym w miejscu dawnej

 

siedziby KC PZPR?

 

Więc czemu do cholery

próbują mnie zmusić

do zaakceptowania maniery

automatycznego podpisywania

przez urzędnicze rottweilery

reklamowych umów wiążących

ludzi i filmowe trailery?


fatalny 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 13 pazdziernika 2014, 21:10
czas dla podlira na zmianę fascynacji
a tekst(?).......................do pozalirycznej bani
Badger
Badger 14 pazdziernika 2014, 00:46
Cóż ja tam wolę treść. PKiN spłacił swój dług, czego by nie mówić i to powinno się liczyć. Wiersz zdecydowanie zmusza do... ruszenia się po za mieszkanie :)
wodoodporny 28 listopada 2014, 17:19
Miło przeczytać od czasu do czasu o Warszawie, to prawie Perła Polsko- Rosyjskiej Architektury
Bogusław Uściński 23 lutego 2015, 08:45
To kawałek niezbyt udanej prozy poszatkowanej enterami.
Więc dlaczego do cholery
zmuszają mnie do akceptacji maniery
by liryką nazywać
te horroro-trillery
przysłano: 13 pazdziernika 2014 (historia)

Inne teksty autora

Ancien régime (cd.)
Marcin Sierszyński
Ancien régime
Marcin Sierszyński
Małpy zimnego Boga
Marcin Sierszyński

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca