Literatura

złość (wiersz)

Cyjanek Z.W.C. vel En.El

mój ojciec, wielki inżynier i mały człowiek,
znając moją jedyną słabość, postanowił zadrwić
ze mnie, budując sejf ogromny, i zamknął w
nim całe piwo jakie znajduje się na ziemi.

 


w okresie kiedy sztuczność jest ważniejsza niż sztuka
na trzeźwo ten świat wydaje się nieprzełykalny
i tylko procenty znaczą więcej kiedy się je sumuje
od śrub wkręcanych powoli w nerwy

 

wiedział że popijam muzykę
a ta krąży w moim wnętrzu jak tlen
sprawiając że czuję coś więcej
niż tylko dominującą chęć tworzenia
coraz to doskonalszych mechanizmów
które w jego języku oznaczały życie

 

a tak naprawdę były tylko wymysłem chorego człowieka
który nie odróżnia wiertła od ręki

 

teraz nocami rozgryzam książki które
przyniosą mi ulgę
ponieważ stanę się małym chemikiem
i wielkim człowiekiem

 

 

 


niczego sobie+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mi Lo
Mi Lo 16 pazdziernika 2014, 20:19
fragmenty smakują guinnessem i dobrze. prozatorska okrągłość to maniera, której można /a nawet warto/ się oduczyć.
Badger
Badger 17 pazdziernika 2014, 00:35
"..nieprzełykalny" słuchasz Świetlików? :) Jak dla mnie wiersz, w którym mogę usiąść koło podmiotu lirycznego jest wierszem na poziomie.
Cyjanek Z.W.C. vel En.El 17 pazdziernika 2014, 02:11
Dzięki za komentarze ;) Ta prozatorskość też mi dokucza, więc się zgadzam.
Nie świetików nie słucham ;)
Ir
Ir 17 pazdziernika 2014, 10:50
"w okresie kiedy sztuczność jest ważniejsza niż sztuka
na trzeźwo ten świat wydaje się nieprzełykalny"

...oj, tak...nieprzełykalny :)
przysłano: 16 pazdziernika 2014 (historia)

Inne teksty autora

Sam do siebie
Cyjanek Z.W.C. vel En.El
Normalność
Cyjanek Z.W.C. vel En.El
Muchy
Cyjanek Z.W.C. vel En.El
Dzień dobry
Cyjanek Z.W.C. vel En.El
Poezja
Cyjanek Z.W.C. vel En.El
Schizofrenia
Cyjanek Z.W.C. vel En.El
Nauczyciel Tańca v 2.0
Cyjanek Z.W.C. vel En.El
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca