Literatura

Księżna Alby (wiersz)

arte

Uschła księżna Alby
była niegdyś piękną kobietą
żyła pod kloszem
jak w bajce

A teraz przypomina
w starości
pergaminową skórkę
z pomarańczy
na parapecie zwiędłe kwiatki
zdjęcie z Sewilli
pożółkłą kartkę z wakacji

Listopadową jarzębinę
rosnącą opodal
do której przyleciał drozd
na chwilę przed odlotem
zajadać przemarznięte
owoce bo wiele ma
z nich radości

Niebawem odetną mi prąd
i ciepłą wodę ale jeszcze
mogę popatrzeć na przewóz
szczątków doczesnych
z pałacu Casa de Dueńas
żegnanych na ulicy
przez tłum oklaskami
i okrzykami

Sycić się w TV widokiem
że tam ktoś kochał
udzielał artystom wsparcia


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko 22 listopada 2014, 23:28
Podoba mi się
abc
abc 23 listopada 2014, 13:46
fenx
xminutka
xminutka 23 listopada 2014, 20:06
pergaminowa skórka z pomarańczy... hmm, moja wyobraźnia nie ogarnia tego obrazu
abc
abc 23 listopada 2014, 20:28
zapisałem w innym wersie więc można nie czytać łącznie ów pergamin skóry oczywisty zarówno starości jak i dużej ilości operacji plastycznych, mam nadzieję że wyobraźnia ogarnia porównanie przemijania do zwiędłych kwiatków, i zdjęcia z pożółkłą kartką z wakacji.
przysłano: 22 listopada 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca