Literatura

Wiersz biograficzny o Henryku Sienkiewiczu (wiersz)

Tajemnicza

Henryk Sienkiewicz to pisarz taki, 
Co uwielbiają go wszystkie dzieciaki. 
Przybył na świat w maju roku 1846,
Co sprawiło pojawienie się jego. 
Przodkowie Sienkiewicza to byli Litwini,
Dlatego "Litwosem" go ogłosili.  
Matka Henryka chciała, by został lekarzem, 
Lecz on stronił od jej marzeń.
Podjął się pracy guwernera, 
Bo nauka go do siebie ciągnęła. 
Dzięki temu rozpoczął studia
A była to dziedzina trudna.
Wybrał prawo, filozofię i historię,
Lecz szły mu te nauki opornie. 
Rzucił studia swe absorbowalne
Przez kłopoty materialne.
Podjął pracę reportera, 
Bo gazeta warszawska go przyjęła. 
Wraz z przyjaciółmi wyruszył do Ameryki
A rozgłos  przyniosły mu pisane reportażyki. 
Wrócił do kraju by pojąć żonę,
Która potem urodziła mu dzieci dwoje.
Imiona po rodzicach swych odziedziczyli
Gdyż Henrykiem - Józefem i Marią - Jadwigą ich ochrzcili. 
Potem pojawiła się sytuacja trudna,
Bo nadeszła śmierć okrutna.
Gruźlica zabrała mu żonę
I osierociła tych dzieci dwoje. 
Sienkiewicz pisać zaczyna
I tu jego historia się rozpoczyna. 
Pisze swe dzieło cztery lata,
Które przynosi mu bogactwo i sławę na skalę świata. 
Literatura była jego pasją
O czym świadczy zapisane przez niego hasło.
"Ku pokrzepieniu serc" - te słowa są ważne, 
Ponieważ zawierają myśli poważne. 
Jest laureatem Nagrody Nobla,
bo zasłynęła jego Trylogia.
Pisał jeszcze utworów wiele, 
Gdyż były to jego cele.
Napisał "W pustyni i W puszczy", "Quo vadis" oraz "Krzyżaków"
Dlatego należy do wybitnych Polaków. 
W roku 1914 wyjechał do Szwajcarii, 
By dać pomoc Polakom w wojennej sytuacji. 
Dwa lata później umarł nasz Henryk Sienkiewicz
Polski patriota i "duchowy królewicz". 
W roku 1924  prochy jego do Polski wróciły
I w katedrze św. Jana Chrzciciela  już na zawsze utkwiły. 

 

 

PS:Wiersz został  napisany na potrzebę konkursu. Został jednakże odrzucony z niewiadomych przyczyn. Jest to mój autorski wiersz. 

 


niczego sobie 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Gość
Gość 20 listopada 2017, 23:34
Swietny :-)
gosc
gosc 12 grudnia 2017, 22:09
:) super
przysłano: 24 listopada 2014 (historia)

Inne teksty autora

"Zbrodnia"
Czarna~94

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca