Literatura

Manifest piłeczki do ping-ponga (wiersz)

Matkovsky

"Manifest żółtej piłki do ping-ponga, która kurzy się zapomniana za nieużywanym pianinem"

 

Za oknem mróz

popękane brwi, czerwone spojówki.

Liszaj za uchem od nieodkurzonej powłoki,

KUP ODKURZACZ I NAUCZ MNIE PRAĆ

JEDNOSTKO KAPITALIZMU WŚRÓD PRZYJACIÓŁ ROBOTNA

bez odkurzacza

trudno o zajęcie

bez brudnych garów

trudno o deser i chwilę spokoju.

Przecież nic nie robię, tylko jestem bezużyteczna

zatem proszę o odkurzacz

i ramkę dla zapomnianej kury.

("I jak tu znosić jaja"

woła z szafy

"Mam dość wlepiania dzioba w sufit".)

I ja, niewidzialna piłka do ping-ponga

proszę o odkurzacz

zza pianina

w nieśmiałym braku uwagi.


niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 29 listopada 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca