Literatura

Szeleszczyk (wiersz)

Comporecordeyros

 

Szeleści przy szemrzącej strużynie
szczapka w ptasich łapkach.
A w szczawiu na zielonej Ukrainie
szczerzy gały żabka.

 

Świszczy wiaterek
na liściach pieszczotliwie
szczenięce przyśpiewki,
szczerze, dla rozgrzewki.

 

Szczerze przyroda do nowego
szczęśliwego świtu się wyiszcza.
Szczają krowy, szczają konie,
szcza o świcie pracowicie
puszcza, tłuszcza i gryzonie.

 

Z szuwarów słoneczko wysnuwa promień.
Słowik spóźniony o kilka sekund
zaczyna koncert powitalny
Z szarówki wychodzą na łąkę
kwiatki w kolorach naturalnych
A w szczawiu na zielonej Ukrainie
bocian żabkę wcina.

 

A mieszkańców szuwarów cały zasób,
prosto ze snu idzie do życia kina
A za nimi kuśtyka ten wierszyk
co szeleści szczerze.

 

Żeby to szczęście z tych szuwarów,
udzieliło się także i tej smutków operze
                            tej nieszczęść karierze,
                               tej duchowej ascezie.

 

 

 

Kabaret "Magister Bieda"

 

 

 


wyśmienity 2 głosy
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 18 grudnia 2014 (historia)

Inne teksty autora

Fraszka na kruczki prawne
Comporecordeyros
Chwile
Comporecordeyros
Fraszka
Comporecordeyros
Garść wiadomości
Comporecordeyros
Uroda pogody
Comporecordeyros
Bruno
Comporecordeyros
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca