Literatura

Poranek (wiersz)

Lodowe Serducho

 

Jazgotem poranek zbudzony
Trel ptasi za oknem o brzasku
Otwieram powieki zmęczone
Pełne sennego piasku

Zdrętwiałe ramię przyciska
Ciemnowłosa damska głowa
Ta noc była długa i gorąca
Ale czy była zmysłowa?

Wysuwam się delikatnie z pościeli
Cichutko zakładam ubranie
Układam myśli spłoszone
Czy naprawdę jestem draniem ?

No bo ten wieczór i nastrój
A potem :

Rozmowa milczeniem przerwana
śmiech ciszą zgaszony
I tylko miejskie echo swawolne
Coś w oddali mamrocze

No i ta noc i ten ranek

Jazgotem poranek zbudzony
Trel ptasi za oknem o brzasku...

Gonitwa myśli, myśl jedna jak kamień
W lawinę ciśnięty pobudza następną
Wciąż ich więcej i więcej
Chciałbym czymś zagłuszyć jaźń mą podstępną

Chcę uciec przed tym co może się zrodzić
Uciec chcę przed sobą
Wkładam więc buty i wychodzę
Lecz czy ucieczka jest metodą ?

.Argo

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 15 stycznia 2015, 06:42
...tasiemiec?
Lodowe Serducho
Lodowe Serducho 15 stycznia 2015, 07:59
Na to wygląda ;-)
Nie wiem jak sformatować tekst aby pozbyć się solitera jednego .
Ir
Ir 15 stycznia 2015, 11:55
Pierwsze trzy strofy / mimo inwersji/ do ewentualnego przyjęcia.
Dalej, niestety, lanie wody.
Wycisnąć, odwirować i może coś z tego będzie.
Lodowe Serducho
Lodowe Serducho 15 stycznia 2015, 13:07
Dzięki za koment Ir . Inwersja powiadasz? Ja nic zdrożnego nie widzę w przestawieniu szyku wyrazów jeśli mi to pasuje i współgra .Co do reszty OK ,może tak może nie , przeważnie to jest tak że dostrzega się słomkę w cudzym oku belki we własnym nie widząc. Przeczytałem troszkę Twoich tekstów ale jako laik wypowiadał się nie będę.
przysłano: 15 stycznia 2015 (historia)

Inne teksty autora

Przenicowanie
Lodowe Serducho
Ślepy traf
Lodowe Serducho
Sąd nad Puszanem
Lodowe Serducho

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca