Literatura

[Gdyby Pan...] (wiersz)

Doris

Gdyby Pan oddał ci głos
I tym jednym rozkazem mógłbyś pokierować światem
Odważyłbyś się pisnąć swym słabym głosem jedno pragnienie?
Może przywłaszczyłbyś sobie cały ludzki majątek
.... Znam takich....
I odszedł myśląc, że masz pełne ręce...

Gdybyś miał w dłoni różdżkę i mógł nią czarować
Zamieniać rzeczy wedle kaprysu
Zmieniłbyś może bieg historii lub majestat zła
W nędznego żebraka płacz obrócił?
Czy może znów odszedłbyś pełen
Pustego zadowolenia i egoizmu?

Trudne zadanie dał ci Pan
I trudne on ma życie
Stojąc w Jego miejscu
Nie godzien jesteś krzyczeć...


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 8 marca 2000

Inne teksty autora

***
doris
***
doris
Zagłada
Doris
[***]
Doris
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca