Literatura

Przenicowanie (wiersz)

arte

„Kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie.
Kto miecz odkłada – umiera na krzyżu.”

Simone Weil

To było przed wojną
w miejscu odległym od tumanów kurzu
z pola bitew
na przedwiośniu w lutym
gdy zakwitła leszczyna pospolita
i olsza czarna
dało się czuć w nozdrzach
nadchodzącą wiosnę

Nic nie zapowiadało dni utrapień
zdradę aliantów
dumnie wznoszących flagę
z dwunastu gwiazd
prosto z kart Apokalipsy św. Jana

Mówiono wiele o pokoju
i bezpieczeństwie
nowym porządku świata który wyłoni się
po zabawie w kotka i myszkę

Piąta kolumna
maszerującym bohaterom
spod znaku trupiej czaszki wręczy kwiaty
sławiąc tych co nazywali siebie
antyfaszystami


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 18 lutego 2015, 17:18
"To było przed wojną

w miejscu odległym od tumanów kurzu
z pola bitew na przedwiośniu
w lutym gdy zakwitła leszczyna pospolita i olsza czarna
dało się czuć w nozdrzach nadchodzącą wiosnę

Nic nie zapowiadało dni utrapień
zdradę aliantów dumnie wznoszących flagę
z dwunastu >>>gwiazd<<<
prosto z kart Apokalipsy św. Jana

Mówiono wiele o pokoju i bezpieczeństwie
nowym porządku świata który wyłoni się
po zabawie w kotka i myszkę

Piąta kolumna maszerującym bohaterom
spod znaku trupiej czaszki wręczy kwiaty
sławiąc tych co nazywali siebie

antyfaszystami"


tak mi się............................czyta - lepiej czyta
abc
abc 20 lutego 2015, 10:47
Z dwunastu gwiazd, a owszem. Mthril na razie ten zapis mi odpowiada.
przysłano: 17 lutego 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca