Literatura

Uczeni panowie i panie (wiersz)

Markus

 

„Wiem, że nic nie wiem”

skromnie przyznał filozof.

Powiedział to po latach dociekań,

więc wiedział już całkiem sporo.

 

Dzisiaj wiedza człowieka

przybrała znaczne rozmiary

i specjalistów w dziedzinach

całe mnóstwo się jawi.

 

Ale dajcie im wszystkie

pierwiastki co w Ziemi ukryte

zobaczcie czy stworzą choćby

najmniejszą żywą roślinkę.

 

Mimo wysiłków i starań

bezradnie rozłożą ręce,

choć zgodnie z prawdą potwierdzą

że mają inteligencję.

 

Jakże więc można twierdzić,

że bezrozumna materia

stworzyła rozumne dzieła,

skoro inteligentni ludzie

są w tej samej kwestii

niczym bezradne dzieci.

 

Zatem uczeni panowie i panie

logiczny nasuwa się wniosek:

za każdą najmniejszą roślinką

stoi ktoś wyższy niż człowiek.

 


przysłano: 14 marca 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca