Literatura

Chwile (wiersz)

Comporecordeyros

 

Kiedyż nadrobimy te wszystkie wolne chwile,
które w pośpiechu uciekły,
wymawiając się w szybkim reklamowym stylu,
żeby nie tracić czasu, żeby zdążyć,
żeby nadążyć, żeby odłożyć,
żeby zarobić, żeby dołożyć, żeby dożyć...

 

Żeby zajęty czas uzasadniał przyczynę,
a sens żeby składał się zgrabnie
z braku wolnych chwilek
i z celów, które zaraz teraz trzeba osiągnąć.

 

Kiedyż nadrobimy te wszystkie wolne chwile,
strącone przez powierzchowność
z zachmurzonych błękitu nad losem pochyleń.

 

 

 

 

Kabaret "Magister Bieda"


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Bogusław Uściński 23 marca 2015, 11:31
Kolejny z cyklu krytyki systemu i do tego zgrabny i oryginalny.
W tej zwrotce tylko mi coś nie gra:

Żeby zajęty czas uzasadniał przyczynę,
a sens żeby składał się zgrabnie
z braku wolnych chwilek
i z celów, które zaraz teraz trzeba osiągnąć.

Ale ogólnie bardzo dobry.
Comporecordeyros
Comporecordeyros 23 marca 2015, 13:31
Dziękuję za komentarz!
całkiem sporo mojej kabaretowej produkcji jest na stronie:
www.comporecordeyros.cba.pl
przysłano: 23 marca 2015 (historia)

Inne teksty autora

Fraszka na kruczki prawne
Comporecordeyros
Fraszka
Comporecordeyros
Garść wiadomości
Comporecordeyros
Uroda pogody
Comporecordeyros
Bruno
Comporecordeyros
Szeleszczyk
Comporecordeyros
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca