Literatura

Tylko pawulon (wiersz)

Matkovsky

Nie wiem czy to jawa,czy tylko się śniło

filozofom różnym z epoki antyku,

że punkt w złotym środku jest nie tyle siłą,

co na przeczyszczenie pigułką przełyku.

 

Zapytasz co dalej. Otóż wieść się niesie,

że gdy piekło trzęsie mlekiem z ogórkami,

kończy złoty środek swój żywot w Hadesie,

ten koniec początkiem jest fatamorgany:

 

powiesiła matka w kiblu palmy cztery,

złote piaski, kraba, falujące morze...

jeśli jednak mam być z Tobą bracie szczery:

od ogórków z kawą broń cię Panie Boże.

 


niczego sobie 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Bogusław Uściński 24 marca 2015, 13:52
Świetny. Rytmiczny i dowcipny. A temat... no cóż oryginał nad oryginały
przysłano: 24 marca 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca