Literatura

Jakie to ma znaczenie (wiersz)

Markus

 

Jakie to ma znaczenie dla sprawy,

że ktoś przedstawił ją inaczej niż fakty.

Jakie to ma znaczenie dla sprawy,

że ktoś drwi sobie z rzetelności i prawdy.

 

Jakie to ma znaczenie dla prawdy,

że ktoś wolał rozdawać znaczone karty

Jakie to ma znaczenie dla prawdy,

że ktoś po swojemu rozdawał granty.

 

Jakie to ma znaczenie dla prawdy,

że ktoś wkładał w usta Boga nie wypowiedziane słowa.

Jakie to ma znaczenie dla prawdy,

że ktoś na miejsce Słowa postawił profesora.

 

Jakie to ma znaczenie dla prawdy,

że ktoś obarcza mężczyzn zakazem nie do uniesienia.

Jakie to ma znaczenie dla prawdy,

że ktoś przymila się do dzieci z zamysłem skrzywdzenia.

 

Jakie to ma znaczenie dla prawdy,

gdy ktoś wzbudza uczucia do mitycznych baśni.

Jakie to ma znaczenie dla prawdy

gdy ktoś imię własne Boga zastępuje tytułami.

 

Jakie to ma znaczenie dla jedynego Boga

gdy ktoś przedstawia Go w trzech osobach.

Jakie to ma znaczenie dla Boga jedynego

gdy ktoś odbiera Mu chwałę każąc oddawać cześć Jego dziełom.


przysłano: 4 kwietnia 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca