Literatura

Porcelanowy książę (wiersz)

arte

Uśnij porcelanowy książę
pośród bibelotów tancerek z porcelany
Gwiazd naszych wina
ty który stoisz tu gdzie komoda
w stylu prowansalskim
dumny kot rasy pers
koło lustra i lawendowych ścian
masz skórę bladą jak pergamin
wokół szyi dużą kryzę
z utkanych koronek wykrochmalonych
sztywnych
zza drzwi dobiega
Gabriel Fauré mistrz małych form
do wiersza Baudelaire'a
„Semper eadem” sukcesorze
królestwa szczęśliwości
niebawem zostaniesz wyrzucony na bruk
przez asesora komorniczego
niech spłynie
„krew na nas i na nasze dzieci”
i dopełni się dzień
twojej śmierci


niczego sobie+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 13 kwietnia 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca