Literatura

Otchłań (wiersz)

arte

 

Faranga

Sprzedać się jako żona z katalogu
do konsumpcji bezpośredniej
na targu mięsnym
chociażby marynarzowi z cygarem
w ustach
na którego przypłynięcie
czekają setki dziewczyn
na brzegu Pattaya lub w Nana plaza
co jest jak duże centrum handlowe
które by nie istniało
bez tych którzy przychodzą tutaj
ze swoimi pieniędzmi

Po lewej stronie negocjują cenę
tak jak po drugiej stronie ulicy
gdzie kupują świecidełka i jedzenie
to przepustka do lepszego życia
daleko od slumsów
wciągających jak otchłań
ratunek zapewni bóg dżentelmen
da więcej i może zabierze
na zachód do siebie
kandydat idealny o smaku
Crème brûlée

Seryjny samobójca

Żadne czterolistne koniczynki
nie odmienią życia
nie wygram w totolotka
pętla coraz bardziej się zaciska
wokół grdyki
to globus histeryczny
seryjnego samobójcy którego
wykaz ofiar konsoliduję
hieny cmentarne co zabiorą wszystko
królestwo niebieskie
lewobrzeżnych i prawobrzeżnych
śmietników odtąd będzie
należeć do mnie

Już nie mam siły by protestować
więc czekam biernie
by odejść w niepamięć
państwo mnie na tyle kocha
że pochowa za darmo

High Life

Dzień za dniem

Nie liczą się ludzie
tylko pieniądze które można pozyskać
obchodzę swój rewir
lokalnym Korkim Thatcherom
realizuję recepty na Łzy Feniksa
one leczą wszystkie choroby
oczywiście bez efektów ubocznych
na dzielnicy jestem jak
anioł miłosierdzia

Rodzinie wielodzietnej
i tej starszej schorowanej pani
pierwszej pożyczki udzielę gratis
na nowy odtwarzacz DVD
telewizor Cyfrowy Polsat
wykup leków wakacje na Wyspach
Kanaryjskich gdzie
złoty piasek na plaży
fale oceanu słońce na twarzy
i nadmiar pieniędzy w portfelu
dzięki mnie złotoustemu

Otchłań


Otchłań jest kształtu bezdennej
dziury Mela
to klucz do mózgu szczura
który śni zbadany za dnia teren
utrwala sobie jego mapę
jego mózg ma strukturę
podobną do globalnej sieci
Echelon czuwa
wielki brat słucha

elektroencefalograf zapisuje
mapę ciemnej materii
rozmieszczenie czarnych dziur
miejsc do spania i jedzenia
wyznaczonych dróg do wodopoju

 

 

 

 


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 17 kwietnia 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca