Literatura

*** (Żywicą wybaczania jest egoizm) (wiersz)

Konrad Istomin

Żywicą wybaczania jest egoizm.
Obryzguje rozkładane ręce.
Zbiera wszystkie brudy z otoczenia
tworząc z nich wielobarwne tatuaże.

 

O wybaczaniu mówią w kazaniach.
A powinni na tych kursach,
które obiecują ci zbudować osobowość,
gdy jesteś pizdą bez osobowości.

 

W wybaczaniu chodzi o odzsykanie siebie.
O wypierdolenie z biurka jej rzeczy.
Jej śmierdzących petów w popielniczce.
Bez dociekania trasy jaką przebyła szminka na filtrze.

 

Nie deprecjonuje nienawiści. Przeciwnie.
Powinni jej nauczać w szkołach.
W wybaczaniu chodzi o punkt,
gdy nie zasługuje już nawet na nią.

 

Jeżeli Jezus kiedykolwiek nam coś wybaczył,
to dlatego, że nie mógł już na nas patrzeć.
Kompleks zbawiciela
- na miarę naszych czasów. 

 

 


niczego sobie 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 18 maja 2015, 17:09
...przeczytałem i






już
Bogusław Uściński 19 maja 2015, 00:59
Noo powiem Ci - dobry tekst. Bije po oczach.
przysłano: 18 maja 2015 (historia)

Inne teksty autora

Język, czas i kawa
Konrad Istomin
Dworzec jutro
Konrad Istomin

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca