Literatura

przepływy (wiersz)

xblade

kolejny wieczór wlewa się do głowy:

 

uświadamiasz sobie że mogłabyś nucić refreny
z jeszcze nienapisanych piosenek
lub składać dłonie na silnych ramionach mężczyzny

 

skrzypienie uśpione pod warstwą kurzu zdradza obce kroki -
na drzwiach zostawią swój oddech i ślad wyryty paznokciem

 

zdjęte ze snu ulice w błagalnych spojrzeniach kobiet
i ich ustach o smaku niedojrzałych śliwek czekają na miłość
to tylko korowody świateł - nocni łowcy z betonowymi twarzami
robiący sztuczki o zapachu benzyny i drogich perfum

 

rankiem zostają zdarte kolana i skruszone ambicje -
ziemia to śmietnik dla samotnych myśli

 


dobry+ 9 głosów
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Janusz Gierucki
Janusz Gierucki 21 maja 2015, 19:49
Zarówno ten jak i Twoje inne wiersze trzymają świetny poziom a co więcej są znakomicie puentowane.
Dobre wiersze piszesz!.
Mi Lo
Mi Lo 21 maja 2015, 22:21
polecam uwadze szanownych czytelników
K.Dorosiński 21 maja 2015, 22:54
Janusz, dzięki za odwiedziny i poczytanie.
MiLo - nie spodziewałem się jakiegoś wyróżnienia. Dziękuję

Pozdrawiam
Bogusław Uściński 22 maja 2015, 10:46
Ale klimat aż dreszcz przechodzi.
fly
fly 2 czerwca 2015, 12:46
Miałam okazję czytać. Z przyjemnością.
kreda
kreda 5 czerwca 2015, 19:17
Gratuluję, zasłużone podium! :)
weronika iwańska 6 czerwca 2015, 19:44
kredo, jakieś podium tu widzisz?
chociaż w sumie... ten portal już dawno przestał być poetycki, więc może taki sportowy kierunek będzie lepszy, tym bardziej, że wkrótce wakacje
kreda
kreda 22 czerwca 2015, 06:33
Weroniko,
wiesz co jest niepoetyckie? Jak tkwisz w przekonaniu, że jeśli czegoś nie widzisz, to tego nie ma ;)
Ja Twoich wierszy nie widzę, a wierzę, że gdzieś tam są...
przysłano: 21 maja 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca