Literatura

Kiedy umierają nasze kochanki (dla Leny) (wiersz)

Janusz Gierucki

Для Leny *

 

Kiedy umierają nasze kochanki

(kobiety bliższe nam od żon

bo nie mamy ich na co dzień),

to nie zawala się niebo,

nie grzmią pioruny,

nie pada drzewo

w ogrodzie.

Świat staje się wprawdzie uboższy

lecz my przechodzimy obok.

Przetrwaliśmy , a więc jesteśmy

i będziemy ciągle - młodzi ?

Żądni nowych dobrodziejstw,

innych okowów miłości,

i zawodów, także z udziałem Amora.

Chcemy poddawać się próbie

ciągle i na przekór starości,

póki starczy nam sił i radości

aby chcieć tego jeszcze dokonać.

Kiedy umierają nasze kochanki

przy których wytrwaliśmy czas niepogody,

co czasem  sobie poczytujemy za zaszczyt,

lecz prawdę mówiąc, bez nich

nie mielibyśmy się gdzie  podziać;

to z czasem i tak  do innego świata porządku

przejdziemy uroniwszy  łez kilka..

 

Nad olśnieniem,

westchnieniem,

cieniem.

 

 

*Лена умерла в результате медицинской халатности в Калининграде.


niczego sobie 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
CRASS
CRASS 23 maja 2015, 13:12
Wiersz zapewne opisuje autentyczne przeżycie. Osobiście temat ugryzłbym bardziej przewrotnie.
Janusz Gierucki
Janusz Gierucki 23 maja 2015, 13:53
A wydawało mi się, że już bardziej przewrotnie się nie da..-)
kreda
kreda 24 maja 2015, 19:30
Dobre to jest i szanuję taką, zupełnie inną od stosowanej przeze mnie, formę. Podoba mi się ta autorefleksja.
Jednak za dużo tu wypełniaczy słownych - jak dla mnie.

Pozdrawiam
Janusz Gierucki
Janusz Gierucki 24 maja 2015, 19:38
Sądzę ,że jeśli potraktujesz to muzycznie osiągniesz właściwy stan konstatacji...-)
Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski 1 czerwca 2015, 18:15
..b.dobrze..podoba się..Pozdrawiam..:)
przysłano: 23 maja 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca