Literatura

gdy ja rzeźbię w gównie (wiersz)

Jarosław Baprawski

tyle dziewcząt ile imion w kalendarzach

pomnożonych przez fenomen boskich rąk

gdzieś zasypia pod kołderką z gwiazd utkaną

chroniąc dłonie byle tylko ziścić sny

 

więc dlaczego miałbym którąś wiązać słowem

na koszuli wciąż zapierać tusz do rzęs

skoro dzisiaj słowo kocham

znaczy tyle co odarty

milion z zer

 

chociaż mógłbym oczarować posąg wenus

przez kamienne usta wtłoczyć w serce krew

to porwany ciągiem zdarzeń białych nocy

wolę prawdę zamiast złudny szczęścia kęs

 

więc dlaczego miałbym którąś wiązać słowem

i w zamyśle twórczym pisać dla niej hymn

najpiękniejsza nie zrozumie bowiem

że w miłości oprócz chuci

trzeba rąk

 


niczego sobie+ 6 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
kreda
kreda 29 maja 2015, 07:01
Ach, hej, hej ,hej

Tak bardzo mnie zaskoczyłeś autorze. Nie podejrzewałabym cię - choć wiersz powierzchownie brzmi niczym twarda deklaracja - o wątpliwości tej natury ;)

"gdzieś zasypia pod kołderką z gwiazd utkaną

chroniąc dłonie byle tylko ziścić sny" --- tu coś nie gra, brak podmiotu, choćby domyślnego. Co/kto zasypia pod tą kosmiczną kołderką?

Pozdrawiam
Ir
Ir 29 maja 2015, 08:39
"tyle dziewcząt ile imion w kalendarzach

pomnożonych przez fenomen boskich rąk

gdzieś zasypia pod kołderką z gwiazd utkaną

chroniąc dłonie byle tylko ziścić sny"

- zasypiają pod kosmiczną kołderką dziewczęta...ot, odpowiedź dla Kredy.
kreda
kreda 29 maja 2015, 10:14
No, teraz mam wyrzuty, że za słabo oceniłam.
Janusz Gierucki
Janusz Gierucki 29 maja 2015, 12:40
Teoretycznie , wszelkie wątpliwości rozstrzyga się na korzyść oskarżonego o nieczułość...-)
Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski 29 maja 2015, 19:08
..dobrze jest..dzięki za wgląd..:)
kreda
kreda 29 maja 2015, 21:44
Hmmm... jeśli dziewczęta zasypiają, to nie zgadza się czasownik, bo jest "zasypia"...
kopia cesarza internetu 30 maja 2015, 10:07
mam klaskać?
przysłano: 29 maja 2015 (historia)

Inne teksty autora

I cool
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
w kuluarach
Jarosław Baprawski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca