Literatura

Dom w Vevey (A.D.1578-fortis) (wiersz)

Janusz Gierucki

Daję Ci ten Dom Mario

w urodzinowym prezencie.

Ten 400 letni Dom

 o którym marzysz od lat

(marzeniem niespełnionym?).

Abyś mogła,  ten jeden raz,

(bo realnie patrzysz na świat) -

zburzyć świata ustalony porządek !

 

Ten Dom ozdobiony freskami anonima

choć pełen jest tajemnic;

dawnych kroków i szeptów i westchnień

pokocha Cię, bo wiem

że włożysz tam całe Twoje serce;

wchodząc w jego historię

aby nadać jej nowy bieg.

 

Z boku założyłem winnicę

(taką małą dla Ciebie i gości).

Abyś w długie zimowe wieczory

mogła uwolnić słońce 

zamknięte w wina butelce.

To samo słońce

które w letnie miesiące

otaczało Ciebie i to miejsce.

 

Przyjmij go jako realny, bo wysnuty z marzeń.

Które czasem, przez sekundę, bardziej się spełniają

niż rzeczywistość..

Wiem, że długo czekałaś, teraz jesteś blisko.

Więc popatrz jak historia, wokół Ciebie

tak przyziemnie, tak nisko

zatacza krąg.

Teraz wszystko masz na wyciągnięcie dłoni.

Teraz jesteś  tylko Ty i Twój Dom.

 I ogród,Twoich rąk wyłączna zasługa.

Ja jeszcze tylko zasadzę drzewo,

aby  to, co kochasz -

chroniło.

 

Nim  otoczy Cię

Kredowy krąg.

Nim Twoje marzenia

przeminą..


dobry 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 7 czerwca 2015, 20:36
zaimków jak w kaszy skwarek
Janusz Gierucki
Janusz Gierucki 7 czerwca 2015, 21:08
Mithril. Jesteś naddożywiony. Polecam kaszę gryczaną saute z maślanką.-)
CRASS
CRASS 8 czerwca 2015, 00:19
"Zburzyć świata ustalony porządek". Podoba mi się :P
Janusz Gierucki
Janusz Gierucki 8 czerwca 2015, 00:22
Crasss- mój ty ulubiony dżihadzie...-)
Margo 8 czerwca 2015, 09:57
mnie się podoba prezent i forma. Pozdrawiam :)
Janusz Gierucki
Janusz Gierucki 8 czerwca 2015, 10:57
Margo. Maria nigdy nie zamieszkała w tym Domu w Vevey. Jej życie uległo takiemu powikłaniu , że musiała opuścić Szwajcarię. Błąkała się wiele lat po Niemczech, aż ostatnio w Bad...pod Hamburgiem znalazła inny dom. Nie pozostaje mi nic innego jak zapakować narzędzia do samochodu i wesprzeć Marię w remoncie...-)
Margo 8 czerwca 2015, 15:12
...ale masz Wielkie Serce...wspieraj Marię....nie zapominaj o remoncie..-)
Janusz Gierucki
Janusz Gierucki 8 czerwca 2015, 15:17
Margo. To twarda góralka. Na pewno wykorzysta wszystkie moje talenty!-)
Bogusław Uściński 11 czerwca 2015, 10:33
A mnie się podoba kredowy krąg
przysłano: 7 czerwca 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca