Literatura

Jak wierzyć poetom bez twarzy (wiersz)

Cytra

 

Częściowo i z pewnością nieudolnie sparodiowałam wiersz Różewicza „Przyszli żeby zobaczyć poetę”

przyszłam żeby udawać poetę
i co zobaczyłam
mnóstwo ludzi udających poetów

mądrzą się pod wierszami innych
takich jak oni
pokazują wnętrza a zakrywają twarze

wtórowałam im we wszystkim

a teraz doradzam czytać poezję
bez poznawania autora
to co piszą o żywym to tylko marketing
po śmierci
media doszukają się innego wizerunku

poeci naprawdę są szaleni

zamieniają portale literackie w targowiska
ich serca to liczydła
tomiki upragnione
tomiki byle jakie

byle jacy poeci
na miarę byle jakich czasów

ktoś spyta
dlaczego tak długo tu jesteś

bo tu księżyc jest jaśniejszy
i słońce mniej parzy
tu poplątała mnie twórczość
i śmiech mój słychać na zewnątrz
ten co w środku już zamierał

tu mogę
zachłystywać się buntem do woli

gdy dom śpi
ograniczają mnie zimne mury
dlatego ciągle tu wracam

niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Bogusław Uściński 21 czerwca 2015, 20:28
Doskonały...
Lecz zbyt dwuznaczny na pochwały...
przysłano: 18 czerwca 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca