Literatura

... portret malowany złą farbą. (wiersz)

Druid777sg

Zachować musisz resztkę siebie przed nocą,
przed dniem co przyjdzie.
Musisz oswoić ze światem
tych kilka myśli drżących, delikatnych skojarzeń,
chłopięctwa i dojrzałości powolnej...
Jak strach na wróble stoisz na pustym polu,
obok leży pusty odwłok larwy.

Twój portret malowany jest złą farbą.
Nawet nie wiem po co potrzebna jest komuś
gęba u Ciebie,
tak szpetna, że mało kogo stać,
by bliżej się przyjrzeć.
Nie zauważyłeś swej roli w tym spektaklu,
ze zwykłego roztargnienia,
a może śmiertelnie poważnego roztargnienia.

Musisz obronić resztkę siebie, wiesz dla kogo,
wiesz po co...
Drobnymi kroczkami, rozmachem od Słońca do Księżyca
będziesz czyścił dokąd tylko ujrzysz, dokąd tylko dojdziesz
koślawe i chamskie gesty.

Jedna myśl tylko dręczy -
czy aby nie jest tak, że taka jest właśnie natura świata,
a prawdy trzeba szukać gdzie indziej.

 


fatalny 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mi Lo
Mi Lo 23 czerwca 2015, 15:45
dobór rekwizytów, polszczyzna brzmiąca nader specyficznie i rola wielokropków w spektaklu nie budzi żadnych wątpliwości
Druid777sg
Druid777sg 23 czerwca 2015, 15:52
... niech pan się nie wysila...:)
przysłano: 23 czerwca 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca