Literatura

Wiara (wiersz)

szemkel44

kazał szpiegować i donosić

spalił Petrarkę i Bocaccia

likwidował święta i zabawy

niszczył dzieła sztuki

 

wieszczył Śmierć i Har Magedon

 

natchniony dyktator

terrorysta swego Boga

 

jak mówił

szczerze uwielbił Pana

 

ja mu wierzę

jak Michał Anioł Ficino czy Pico della Mirandola

 

Bracia Mniejsi mieli inne zdanie

dlatego

na Piazza della Signoria

ogień znalazł ogień

 

tak mój drogi fra Girolamo

jedyna prawda to ta

której nie poznasz

 

 

                                             

                                                   Wiara

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 6 września 2015 (historia)

Inne teksty autora

*** cisza ...
szemkel44

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca