Literatura

Na krawędzi percepcji... (wiersz)

Janusz Gierucki

                                   Dedykacja :Moi drodzy oto dzieło specjalnie dla Was(Little roftt'yzm)

 

Nie lubię słuchać twoich cudzych myśli to samo zło
które ciągle nastawia mnie przeciwko karuzelom
dzieciństwa przesiąkniętych trupim zapachem misia
którego nie zastrzelę już dla ciebie na tym zapitym
gumnie gdzie już tylko dzisiaj ostatni raz
dają cyrk

 

Gubię się w śmiechu klaunów dlatego uciekam w
retrospekcje obrazów zdartych z ram monideł
smętnych grabarzy wiwisekcji małżeńskich obowiązków
sam z tego smętku poczęty i z którego nigdy się już nie
wyzwolę przemieszczam się na zamkniętej drodze z ust
do kolan tanich dziwek skąpanych bez umiaru
w Pani Walewskiej która jedyna na ojczyzny ołtarzu
dupy potrafiła dawać historii gierojom
i nic jej za to

 

Jakże mi wspiąć się na wyżynę fenomenologii Hegla
ustawić go z powrotem na nogi i przyjąć do serca ponad
segregacje śmieci wiedzy których nie mam już gdzie składać
jakże nienawidzę ładnych kobiet czytając z ich ust pogardę
ale ja kupię was kiedyś kurwy w pakiecie kiedy
już będziecie stare

 

Oto dlaczego tobie też nie wierzę bo odwracasz moją uwagę
od spraw którym poświęcony samotnie nadałbym znaczenie
odarłaś z tej tajemnicy mój uświęcony światłocień Rembrandta
którego nie uniosłaś  i przedupczyłaś  na orgiach Modiego
aż stałem się uchodźcą z twojej oszukańczej miłości
i teraz jeszcze tylko tego pragnę  aby twoje serce

 

mogło samotnie się zestarzeć

 


dobry+ 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
fly
fly 18 września 2015, 10:08
Niepotrzebnie próbujesz kogoś naśladować. Komu i co chcesz udowodnić?
Widzę, że próbujesz zwrócić na siebie uwagę. Komu i czego zazdrościsz?
Ja znam odpowiedź ;)
Janusz Gierucki
Janusz Gierucki 18 września 2015, 10:32
Fly. Miła. Ten pastisz powstał w jakieś 10 minut. Zatem nie jest dużą sztuką go wyprodukować-)!
Janusz Gierucki
Janusz Gierucki 18 września 2015, 16:18
Fly . Chwaliłaś się ,że wiesz komu zazdroszczę i dlaczego a tu żadnego oznajmienia!?-)
Ale ja czekam cierpliwie!-)
Bogusław Uściński 19 września 2015, 12:38
Wiiitam. Haha. Zdecydowanie za mało metafor. Janusz to jest okropne. Dlatego daję najwyższą ocenę.
Jednocześnie postaram się co jakiś czas w 5 (!) minut spłodzić coś równie okropnego.
Janusz Gierucki
Janusz Gierucki 19 września 2015, 13:44
Bogusławie. Jakże miło mi Cię widzieć i usłyszeć trzeźwiący komentarz!-)
przysłano: 18 września 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca