Literatura

Wyrocznia (wiersz)

Jan Pradera

Gdybyś wiedziała wcześniej 
że życie to nie film
powiekę coraz ostrzej
szkli.

 

Gdybyś wiedziała wcześniej
jak wiele znaczy uśmiech 
nim świt nam go odbierze 
lustrem. 

 

A ile waży słowo 
jakbyś wiedziała wcześniej
czy mówiłabyś kocham 
szeptem ?

 

Przekleństw już nie wystarczy 
żeby opisać pustkę 
paraliż zmysłów, melanż
ustępstw 

 

Zamykasz wściekle w sobie
nieustający szał 
paraliż zmysłów, przemarsz 
traum.

 

I spłynie jedna łza 
jedną przejezdną zmarszczką 
paraliż zmysłów, drenaż 
marskość.

 

 


wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Bogusław Uściński 9 pazdziernika 2015, 22:32
Gdyby był jeszcze słupek genialne - to bym dał bez drgnienia ręki.
Dobrze jest móc tu coś jeszcze przeczytać
przysłano: 9 pazdziernika 2015 (historia)

Inne teksty autora

Groch
Jan Pradera
Struny
Jan Pradera
Abulia
Jan Pradera
Bozon Higgsa
Jan Pradera
Odwaga
Jan Pradera
Letarg
Jan Pradera
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca