Literatura

policzone i mierzone własną miarą (wiersz)

Mi Lo

 

 

tygrysy nie starzeją się nachalnie 

przemykając się bądź polując z zasadzki 

sprawiają wrażenie lekko podminowanych 

na nienazwany moment uchwycone kącikiem oka

na skraju postrzegania świata nie zmieniają 

niech wszystko ma swój koniec skoro był początek 

liczy się jedynie równowaga lub spokój ducha

samotna świeczka przed ołtarzem 

 

wystawy barwnych prac znajomej malarki 

z meksyku nie sposób w żaden sposób zapomnieć 

kolorowych puzzli i latawców nad głowami gości 

komentarze przyczajone po kątach jak one może 

tak mazać bez kombinacji i histerii należnej sztuce 

bez zwłoki trup w tygrysie paski ukryty w szafie  

każda chmura na twarzy ma swoje przyczyny 

skrywają się niedopowiedziane w kącikach ust 

zapowiedź burzy tuż za progiem ogarek

 

 


niczego sobie+ 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 22 pazdziernika 2015, 17:41
"liczy się jedynie równowaga lub spokój ducha
samotna świeczka przed ołtarzem

wystawy barwnych prac znajomej malarki
z meksyku nie sposób w żaden sposób zapomnieć
kolorowych puzzli i latawców nad głowami gości"

...najefektowniejszy fragment uwikłany w lirykę i otwarte "drzwi", do wyobraźni odautorskiej
w tym, co widoczne i zarazem zawoalowane

"każda chmura na twarzy ma swoje przyczyny
skrywają się niedopowiedziane w kącikach ust
zapowiedź burzy tuż za progiem ogarek"
Ir
Ir 23 pazdziernika 2015, 11:53
Przypadła mi szczególnie druga część.
Aż zobaczyłam obrazy Fridy:)
Jacek JacoM Michalski
Jacek JacoM Michalski 23 pazdziernika 2015, 15:04
z każdej zwrotki można bez szkody pozbyć się po ostatnim wersie, są takie dopowiadające
Mi Lo
Mi Lo 23 pazdziernika 2015, 15:29
oczywiście. ale to wersy dla niezbyt dociekliwych
;-)
gdyby ich zabrakło, to okazałoby się, że komplikuję niepotrzebnie.
przysłano: 22 pazdziernika 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca