Literatura

Studium łaknienia (wiersz)

abc

 

 

 

 

Nie sądźcie że nie można

przyzwyczaić się do szczurów

karaluchów na resztkach jedzenia

własnych ekskrementów

i brudu

 

Przez dwadzieścia pięć lat

ciemnego pokoju

z okiennicami i drzwiami

zamkniętymi na cztery spusty

w domu Madame Monnier

przez obywateli uhonorowanej

za najwyższą z cnót

– Miłość

 

Której odmówiła córce

zakochanej w starszym mężczyźnie

bez grosza przy duszy

w zamożnej dzielnicy Poitiers

 

Mademoiselle Blanche Monnier

krzyczy „litości” i „wolności”

przeklinając Boga

za cierpienia jego istot

którym nikt nie przychodzi

z pomocą!

 

A matka przed śmiercią łka

„ach, moja biedna Blanche”

– moja biedna Blanche


słaby 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 28 listopada 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca