Literatura

Post Mortem (wiersz)

abc

Popatrzeć na scenę z zamierzchłych czasów

na zbiór fotografii funeralnych -

anonimowy wizerunek osób z wymarłej linii

spoczywający w pudełku

między fotografiami ślubnymi i portretami

rodzinnymi. Wywołują dreszcz; nożyczki,

dwie gołębice, rzeka, zwinięty pergamin.

Pobożni i czyści czuwają nad duchem opowieści,

mężowie z szacownych rodzin,

podążają do dzielnic czerwonych latarni,

by usiąść wygodnie na sofie,

wyglądać jakby się smacznie spało i śniło

przyjemne rzeczy, uśmiechając się,

pośród ulubionych przedmiotów z dnia

codziennego.

 


niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Michalina z Rotterdamu
Michalina z Rotterdamu 1 grudnia 2015, 18:28
Sporo kurzu
przysłano: 1 grudnia 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca